Saturday, June 16, 2012

Healthy, No-Flour Pasta: Vegetable Pasta ! / Zdrowy Makaron Bez Maki: Makaron z Warzyw !


Sometimes I have a feeling that all those dietetic, healthy, vegan recipes are just way too complicated. Eating healthy is not that hard and sometimes we just need to think of another use good old vegetables. And another thing I noticed about healthy nutrition: however you try to substitute some foods, you can never find a perfect substitution. Just like apple chips will never be junk food chips from a bag, products made of flour are just too hard to replace. This however doesn`t make them any worse ! Plus, the fact that what you are eating a healthier version... Tell me, do you still think eating flour pasta is better than eating vegetable pasta ?!?

Vegetable Pasta
2-3 carrots
1 medium zucchini
300g white asparagus
salt, pepper

Mushroom Sauce
400g mushrooms
1 onion
2 garlic cloves
white wine
Rama Cremefine
1tsp butter
salt, pepper

Pasta:
Peel the carrots, cut in half on the lenght. Notch them alongth the lenght, as if you were pointing the shape of pasta. Be careful not to cut them until the end. Now use mandolin: cut slices of pasta. Do the same with zucchini but you don`t have to peel the skin. White asparagus must firstly be peeled and boiled and then you can simply cut slices with mandolin (or you can do it with a special machine, I don`t have such). Place the vegetable pasta in a big pot, add a little water, salt and pepper and stew for some 15 minutes until they are softer. Stir sometimes but becareful not to break the pasta. Easy, tasty, healthy, fast !
Mushroom Sauce:
Chop onion and garlic and fry on a tsp of butter. Chop the legs of mushrooms and cut the hats in slices. Add to onion and garlic and fry for few minutes until they begin to loss water. Add a little bit of white wine. Stew for 10 minutes. Then add salt pepper and Rama Cremefine. Keep on small fore for a bit longer and its done !







Czasami wydaje mi się ze dietetyczne przepisy za przekomplikowane. Dietetyczne odżywianie nie jest takie trudne, czasami musimy poprostu znaleźć sposób na inne użycie starych dobrych warzyw. Kolejna rzecz którą zauważyłam. Nieważne jak bardzo starasz się znaleźć substytut, on i tak nie równa się z pierwotnym produktem. Tak samo jak chipsy z jabłek niewiele pomagają gdy mamy ochotę na zwykle chipsy, trudno nam zastąpić czymś innym produkty z mąki. Ale to nie znaczy ze są one gorsze !! A dodatkowo fakt ze to co jesz jest zdrowe i mniej kaloryczne... Czy wciąż myslisz ze zwykly makaron jest lepszy od makaronu z warzyw ?? !!

Makaron z warzyw:
2-3 marchewki
1 cukinia
300g białych szparagów
sol pieprz

Sos pieczarkowy
400g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
białe wino
Rama Cremefine
1 łyżeczka masła
sol, pieprz

Makaron:
Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Nacinamy na całej długości w równych odstępach. Trzeba uważać żeby nie przeciąć do końca. Następnie za pomocą mandoliny kroimy plasterki, wtedy powinny powstawać już makaron. To samo robimy z cukinią, nie musimy jej jednak najpierw obierać. Szparagi gotujemy obieramy i kroimy na plasterki za pomocą mandoliny. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka, solimy i pieprzymy, wlewamy odrobinę wody i dusimy przez 15 minut aż będą miękkie. Od czasu do czasu mieszamy ale uważamy na to aby nie połamać lub przerwać warzyw. Szybkie, smaczne, zdrowe i łatwe  !

Sos pieczarkowy:
Cebule i czosnek kroimy drobno smażymy na łyżeczce masła. Kapelusze pieczarek kroimy na plastry, nóżki drobno kroimy i dusimy razem z cebula i czosnkiem. Kiedy stracą już trochę wody, dodajemy odrobinę białego wina i dusimy przez 10 minut. Na koniec dodajemy Rama Cremefine, sol i pieprz. Podgrzewamy kilka chwil dłużej i gotowe !

No comments:

Post a Comment